Loša vidljivost

Podaci Centra za istraživanje prometa pokazuju da su do 2016. godine gotovo dvije trećine smrtonosnih nesreća pješaka na našim cestama bili noćni sudari. Kao odgovor na tu žalosnu statistiku 2016. godine donesena je izmjena Zakona o prometu na cestama kojom se pješacima pod smanjenom vidljivošću nalaže nošenje reflektirajućih elemenata. Zahvaljujući ovoj izmjeni, broj smrtonosnih noćnih nesreća pješaka pao je sa 73 u 2015. na 53 u 2017. odnosno na 58 u 2019., dok promet na češkim cestama i dalje raste.

HI-VIS odjevni predmeti, odnosno odjeća s reflektirajućim elementima, doista mogu povećati vidljivost osobe noću i do deset puta. Posljedično, izgledi da će vas vozač na vrijeme vidjeti mnogo su veći. Uvodno navedene brojke samo potvrđuju da je tomu tako. Ne samo da je pao broj smrtonosnih noćnih nesreća, već je i njihov udio u ukupnom broju pao s prvotne dvije trećine na samo polovicu. Rizik od nesreća pješaka noću znatno je manji zahvaljujući korištenju radne odjeće HI-VIS.

Naš savjet – reflektirajuća odjeća može vas spasiti ne samo na gradilištu, nego će vas zaštititi i u svakodnevnom životu.

Odaberite klasu sigurnosti odjeće prema specifičnostima radnog mjesta

Klasa 1– HI-VIS odjeća iz ove klase je prikladna za zaposlenike koji ne rade na cestama ili prugama (gradilišta, šume).
Klasa 2 – drugorazredna zaštitna odjeća već nudi dovoljno reflektirajućih površina za radnike koji se kreću cestama ili željezničkim prugama sa zatvorenim prometom.
Klasa 3 – ova odjeća pruža odgovarajući stupanj zaštite za zaposlenike koji rade na cestama i željezničkim prugama čak iu normalnim prometnim uvjetima.

Koje se boje smatraju “HI-VIS”?

Dvije se boje smatraju vrlo vidljivima – žuta i crveno-narančasta. Crvena je također odobrena pod uvjetom da nijansa pripada spektru narančaste boje. Inače, crvena se ne može smatrati HI-VIS bojom, jer ju je teško prepoznati nekim osobama s određenom vrstom sljepoće za boje.

U našem izboru HI-VIS radne odjeće pronaći ćete:

Majice kratkih rukava
Hudice
Jakne
Jakne od flisa
Softshell jakne
PILOT jakne
Zimske jakne
Prsluke
Hlače
Hlače s tregerima
Kratke hlače

Pridržavajte se propisa pri odabiru reflektirajuće odjeće

Izgled reflektirajuće odjeće ovisi o pojedinom radnom mjestu. Izgled HI-VIS odjeće određen je standardom EN ISO 20471 na temelju kojeg je odjeća visoke vidljivosti podijeljena u tri skupine. Veličina površine reflektirajućeg materijala je odlučujući faktor.

Materijal/Klasa Class 1 Class 2 Class 3
Temeljni materijal 0,14 m2 0,5 m2 0,8 m2
Reflektirajući materijal 0,1 m(5 cm wide stripes with a minimum length of 2 m) or (7 cm wide stripes with w minimum length of 1,4 m) 0,13 m(5 cm wide stripes with a minimum length of 2,6 m) or (7 cm wide stripes with w minimum length of 1,9 m) 0,2 m(5 cm wide stripes with a minimum length of 4 m) or (7 cm wide stripes with w minimum length of 2,9 m)
Kombinirani materijal 0,2 m2

Norma stoga određuje veličinu, broj i raspored reflektirajućih elemenata. Na primjer, više sigurnosne klase zahtijevaju reflektirajuće trake za omeđivanje figure. Korištenje prsluka stoga nije dovoljno.

Treba naglasiti da odjeća treba imati i okomite reflektirajuće elemente. U praksi ovi elementi osiguravaju da će zaposlenik biti dobro vidljiv, čak i kada je, primjerice, sagnut ili kleči tijekom rada.