Protureznost

Na prvi pogled može se činiti da su samo gornji udovi u opasnosti od posjekotina, ali možete ozlijediti i donje udove i druge dijelove tijela, uključujući i lice.

Rezanje predstavlja opasnost za radnike u profesionalnim operacijama i sve ostale koji rade s oštrim predmetima (uključujući papir). Približimo se riziku posjekotina s gledišta profesionalca i laika.

Naš savjet – u našem asortimanu proizvoda pronaći ćete ne samo rukavice otporne na posjekotine, već i drugu osobnu zaštitnu opremu koja će zaštititi cijelo vaše tijelo.

Kako se zaštititi ako se rizik ne može otkloniti?

Tijekom rezanja pazite da je alat uvijek siguran, u zadovoljavajućem stanju i nikada ne držite predmet koji režete u ruci.

Držite ruku podalje od putanje reza tijekom rezanja.
Uvjerite se da su oštrice oštre – tupe oštrice zahtijevaju više sile, što povećava rizik od nezgode.
Nosite potrebnu OZO, uključujući zaštitne naočale, rukavice i rukave otporne na posjekotine.
Nikada nemojte koristiti oštricu za rezanje kao odvijač, pajser ili sječivo.
Ne ostavljajte izložene oštrice bez nadzora kada se alati ne koriste; držite alate s oštricama u zatvorenom položaju.
Nemojte rezati ništa oštricom uz tijelo.
Koristite posebnu ladicu za rezanje i druge oštre alate.
Slijedite standardizirana pravila rada.

Naš savjet – zaštitite svoje gornje udove ne samo rukavicama. Prilikom rukovanja oštrim predmetima – poput metalnog lima – radnik bi trebao imati rukavice koje zadovoljavaju standard otpornosti na posjekotine, a idealno bi bilo i rukave za zaštitu podlaktica. Oštri predmeti također nose rizik posjekotina cijele podlaktice, a ne samo dlanova i prstiju.

Na kojem se principu temelji zaštita radne opreme otporna na posjekotine za rad s motornom pilom?

Odjeća, rukavice i cipele temelje se na sličnom principu. Nakon sloja gornjeg materijala – tkanine, kože ili membrane – odmah slijedi drugi sloj od nekoliko kilometara tkanine, koji ima jednu zadaću. Počne se odvajati od rukavica, obuće ili odjeće i gasi ili zaglavljuje motornu pilu, kutnu brusilicu itd. Kilometri tkanine namotaju se na uređaj za rezanje i odmah se zaglavi.

Opasnost od rezanja u profesionalnim operacijama

Porezne ozljede i razderotine uobičajene su nezgode na radu. Zapravo, oko 30 % svih ozljeda na radnom mjestu su posjekotine ili razderotine, a oko 70 % njih je na rukama ili prstima.

Te ozljede mogu varirati od manjih ogrebotina koje zahtijevaju prvu pomoć do ozbiljnih ozljeda ili ozljeda opasnih po život – dubokih razderotina ili čak amputacija.