VISOKA KVALITETA JE NAJBOLJI NAČIN DA SE LOŠA PROCJENA SVEDE NA MINIMUM


U Blåkläderu znamo da je najvažniji parametar za smanjenje našeg ugljičnog otiska da se naša radna odjeća koristi što je više moguće i što dulje. Jedan visokokvalitetni odjevni predmet može pomoći u smanjenju broja proizvedenih odjevnih predmeta po osobi. Također znamo da visoka kvaliteta uvijek podrazumijeva manji utjecaj na okoliš, jer smanjuje potrebu za prijevozom, sirovinama ili drugim resursima u proizvodnom lancu. Odabirom pravih materijala za svaki odjevni predmet, povećavamo vjerojatnost da će odjevni predmet trajati još dulje. To stvara održivost i kvalitetu na svim razinama.

Naš je prioritet stvoriti kvalitetnu odjeću koja pokazuje predanost izdržljivosti i dugovječnosti. Znatiželja i inovativnost su naš način da stignemo tamo. Blåkläderov primarni cilj održivosti je dugoročna uporaba. Uvijek smo u tijeku s najnovijim istraživanjima o održivim materijalima i vlaknima. To mogu biti nove mješavine vlakana ili potpuno novi materijali. Stalno testiramo nove materijale i kombinacije koje nude manji utjecaj na okoliš bez kompromisa u kvaliteti. Biramo samo najodrživije tkanine i komponente, a to stvara istinsku održivost.

Stalno istražujemo kako se reciklirani materijali mogu integrirati u našu odjeću bez kompromisa u kvaliteti. Međutim, ako reciklirani materijal ima negativan utjecaj na izdržljivost i dugovječnost odjevnog predmeta, tada će se izgubiti sve prednosti recikliranja. To čak može dovesti do povećane potrošnje i još većeg utjecaja na okoliš, što je rasipanje resursa.

Budući da naši odjevni predmeti sadrže komponente koje je teško reciklirati, umjesto toga posebno je važno da proizvodimo izdržljiv proizvod koji će trajati. Od 2018. Blåkläder je uključen u brojne lokalne i nacionalne projekte koji nastoje identificirati ključ održive budućnosti za tekstilnu industriju. Mješavine materijala i specifični tretmani testirani su kako bi se osigurale željene zaštitne kvalitete i funkcije te kako bi se maksimizirala dugovječnost odjevnih predmeta. Ove mješavine vlakana i kemijski tretmani ključni su za funkcionalnost odjevnog predmeta kao radne ili zaštitne opreme, ali također ograničavaju mogućnosti tradicionalnog recikliranja. Umjesto toga, često može biti korisnije spaliti odjevni predmet s povratom energije nakon što prođe maksimalnu upotrebu, budući da je spaljivanje najmanje štetna opcija za okoliš.

Ključ za pronalaženje najodrživijeg rješenja leži u pravoj ravnoteži funkcionalnosti, zaštite, održivosti i utjecaja na okoliš. Niska kvaliteta je ono što košta!

DOŽIVOTNA GARANCIJA NA ŠAVOVE
Kada je riječ o radnoj odjeći, što je održivi materijal? Visoka izdržljivost i dugotrajnost su ono što nam prvo pada na pamet, ali te parametre također možemo poboljšati korištenjem materijala s manjim ukupnim utjecajem na okoliš u proizvodnom lancu. Ali kada je potreban kompromis, gdje je linija održivosti između obnovljivih sirovina i duljeg životnog ciklusa krajnjeg proizvoda?

To je pitanje o kojemu svakodnevno raspravljamo i na koje nema jednostavnog odgovora. Posao radne odjeće i zaštitne opreme vrlo je specifičan po pitanju zaštite i funkcionalnosti. Činjenica da će se ti odjevni predmeti zamijeniti samo kada se istroše, a ne zato što izlaze iz mode, stavlja još veći naglasak na izdržljivost i dugovječnost.

Zbog toga neprestano radimo na produljenju životnog ciklusa svakog odjevnog predmeta, jer to je ono što nudi najbolje povrate za okoliš. Primjeri toga su ojačanja u ključnim dijelovima odjevnog predmeta, koja nude 50% produljenje životnog vijeka i automatsku uštedu od 30% na svim proizvodnim resursima. Kad bi umjesto toga fokus bio samo na zamjeni sirovina, bila bi moguća ušteda od 2-10% na tim resursima.

Stalnim nastojanjem da poboljšamo dugotrajnost odjevnog predmeta, možemo smanjiti svoj otisak na okoliš. Konstantno radimo na poboljšanju naše odjeće, što uključuje testiranje novih ojačanja na izloženim mjestima, prilagođavanje dizajna i krojeva te pronalaženje optimalnih mješavina vlakana za maksimalnu izdržljivost i udobnost. Upravo zbog toga imamo trostruko ojačane šavove. Nakon gotovo 60 godina u poslu, znamo da odjevni predmet traje samo onoliko koliko traje njegova najslabija karika, te da najviše posla dobiva na izloženim mjestima.

Kad bismo uklonili dodatne šavove i ojačanja, odjeća bi se brže istrošila, a potrošnja naših kupaca bi se povećala. Iako bi nam to moglo uštedjeti neke proizvodne resurse, kraći životni ciklus bi pokrenuo druga pitanja. A to nije održivo. Studije sugeriraju da ako se životni ciklus odjevnog predmeta udvostruči, onda je njegov trošak održivosti u načelu prepolovljen, jer nositelj koristi jedan odjevni predmet umjesto dva.

Iz tog razloga nastavit ćemo poboljšavati našu odjeću kako bismo stvorili održivu budućnost u kojoj se troši manje odjeće. Zbog toga imamo doživotno jamstvo na naše šavove, jer smo sigurni da je korištenje manje odjevnih predmeta održiviji način, kako sada tako iu budućnosti.